Biz yoktuk ama Bizimkiler Orada İdi..
Rio’da bir Olimpiyat Oyunları’nı daha geride bıraktık. Rio’da biz yoktuk ama bizim yabancılar orada idi.
Konumuz voleybol. Biraz Olimpiyatlara değineceğim, sonra da voleybolda durum nedir onu size sunacağım.
Tokyo, Madrit ve Şikago arasındanr sıyrılan Rio düzenledi 2016 Olimpiyat Oyunları’nı. Oyunların sloganı “Tutkunu yaşa” idi.
206 ülke, 10 bin 500 sporcu 28 dalda yarıştı. Olimpiyatların temeli 8. yüzyılda Yunanistan Olimpiyat’ta atıldı. 1896 yılında da resmi organizasyonlar Pierre di Coubertin’in Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) kurması ile başladı.
1916, 1940 ve 1944 olimpiyatları savaş nedeni ile yapılamadı. Rio’da golf 112, ragbi de 92 yıl sonra ilk kez oynandı.
Türkiye 1948 londra (12), 1960 (9) ve 2004 Atina ‘dan (11) sonra en fazla madalyasını kazandı. 1 altın, 3 gümüş ve 4 bronz ile toplam 8 madalya.
Rio 2016 Olimpiyatları’nda en çok ilgiyi voleybol çekti. Erkeklerde evsahibi Brezilya, bayanlarda da Çin şampiyon oldular. Plajda ise erkeklerde Brezilyalılar, bayanlarda da Almanlar altın madalyanın sahibi oldular.
Rio’da Vakıfbank antrenörü Giovanni Guidetti Hollanda ile başarılı bir performans kazanarak takımını ilk kez dördüncü yaptı.
Ve Türkiye’de geçen sezon forma giyenlerin bir çoğunun yanısıra önümüzdeki sezon da ülkemizde oynayacak şu yabancılar Rio’da fileye yükseldiler:forma giyen
BAYANLAR;
VAKIFBANK: Zhu Ting (Çin-VakıfBank), Lonneke Sloetjes (Hollanda-VakıfBank), Kimberly Hill (ABD-VakıfBank),Milena Rasic (Sırbistan-VakıfBank)
ECZACIBAŞI VİTRA: Thaisa Menezes (Brezilya-Eczacıbaşı VitrA) , Natalia Pereira (Brezilya-Fenerbahçe), Rachel Adams (ABD-Eczacıbaşı VitrA)
Jordan Larson (ABD-Eczacıbaşı VitrA) , Tatiana Kosheleva (Rusya-EcAcıbaşı VitrA), Tijuana Boskovic (Sırbistan-Eczacıbaşı VitrA),Maja Ognjenovic (Sırbistan-Eczacıbaşı VitrA),
FENERBAHÇE: Yeon Koung Kim (Kore), Natalia Pereira (Brezilya), Mhajloviç (Sırbistan)
GALATASARAY DAİKİN: Nadia Centoni (İtalya)
SERAMİKSAN: Paula Yamila Nizetich (Arjantin).
ERKEKLER:
HALKBANK: Damian Gonzalez (Arjantin)
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Antonin Rouzier ,Nicolas Le Goff , Nicolae Marechal (Fransa)
ARKAS: Tyler Sanders (Kanada)
Uzatmayacağım, salonda erkek ve bayan ile plajda erkek ve bayan sıralamaları şöyle oldu:
SALON VOLEYBOLU
ERKEKLER
1. Brezilya,2. İtalya, 3. ABD, 4 Rusya, 5. Arjantin, 6. Kanada, 7. İran, 8. Polonya, 9. Mısır, 10. Fransa, 11. Küba, 12. Meksika.
BAYANLAR
- Çin, 2. Sırbistan, 3. ABD, 4 Hollanda, 5. Brezilya, 6. Japonya, 7. Kore, 8. Rusya, 9. Arjantin, 10. İtalya, 11. Kamerun, 12. Porto Riko.
PLAJ VOLEYBOLU
ERKEKLER:
- Alison Cerotti-Bruno Oscar Schmdt (Brezilya)
- Paulo Nicolai – Daniele Lups (İtalya)
- Alexander Brouwer – Robert Meeuwsen (Hollanda)
BAYANLAR
- Ludwig Laura – Walkenhorst (Almanya)
- Agatha Bednarczuk – Barbara Seixas de Freitas (Brezilya)
- Larissa Franca Maestrini – Talita Rocha Artues (Brezilya)
OLİMPİYATLAR
Antik olimpiyat oyunlarının ilk olarak nerede ve ne zaman başladığına ilişkin kesin bir bilgi yoktur; ancak sayısız söylence ve efsane vardır. Bunlardan birine göre oyunlar, Olimpia kralı ve Peloponnisos‘a adını veren kahraman olan Pelops’a kurbanların sunulduğu süre boyunca doğmuştur. Hristiyan Yunan düşünürü Titus Flavius Clemens‘e göre ise bu oyunlar Pelops’un ruhuna sunulan armağanlardan başka bir şey değildir.
Bir başka söylenceye göre ise mitolojik kahraman Herakles‘in Olimpiya’da bu tip bir oyuna katılarak kazanmasının sonucunda bu oyunların her dört yılda bir geleneksel olarak yinelenmesi istediği yönündedir. Bir başka efsane bunun Zeus tarafından Titan Kronos‘a karşı aldığı yenilgi sonrasında koyulduğunu söyler. Değişik kaynaklarda bunun Elis Kralı İfitos’un İ.Ö. 9. yüzyılda halkını büyük bir savaşın içine düşmekten kurtarması için Pythia’ya giderek ona danıştığını, kâhinin ise ona tanrılar onuruna oyunlar düzenleyerek tanrıların memnuniyetini kazanmasını önerdiği geçer. Bunun sonucunda İfitos bu oyunları düzenlemeye başlar ve Spartalı düşmanları bu oyunlar süresince onlara saldırmayı durdurur. Oyunlar tanrıların yaşıyor olduğuna inanılan Olimpos Dağı‘nda düzenlenir ve adını da bu dağda düzenlenmesinden ötürü alır. Ancak kökeni ne olursa olsun olimpiyat oyunlarının Antik Yunanistan’da Eleusis Gizemleri’nin yanında düzenlenen en büyük iki dinsel törenden biri olduğu kesindir.
CENGİZ TOKGÖZ