Basit şeyleri nasıl düzelterek toplumu mutlu edebiliriz?
Ben bir hukukçuyum 35 yıl oldu avukatlık yapmaktayım.
Türkiye de İnfaz yasasındaki defalarca yapılan değişiklikler aksine bana göre hep suçluyu korumuş, suçu korumuş ve cezaların caydırılacağı ilkesinden vatandaşı uzaklaştırmıştır.
Suç işlemeyi adeta teşvik etmiştir.
Haksızlığa uğrayan insan mahkemelerden bir hürriyeti bağlayıcı cezanın çıkacağı hatta övme,yaralama,taciz,kötü muamele,hakaret, konut dokunulmazlığı ihlal, vergi kaçırma,iflas, trafik suçları v.s.
Yani özellikle insanın onurunu zedeleyen basit suçlarda mağdurdama nevi olarak yarasını tedavi edici ,bir sonuç alacağı cezanın çıkacağı inancı yitirilmiştir.
O zaman mağdurda (ihkak-ı hak) kendi hakkını kendi alma)yasal olarak suç olduğu halde bu yolun bizzat denendiği,intikam duygusunun geliştirdiği adeta mağduru da suça teşvik eden bir uygulama içine ne yazıkki sürüklemeye başlamıştır.
Bu durum çok üzücü ve toplum ahlakının oluşumuna zarar verici bir durumdır.
Halbuki “Denetimli serbestlik “ müessesesi kanunlaşmış ve sanığı ıslah edici sonuçlara ,yani düzelmeye topluma daha faydalı adam olmaya,doğrunun yanında yer almaya yöneltmiştir.
Yani suçluyu bazı kamu işlerinde çalıştırmak,bulunacağı yerleri bazı kısıtlamalar getirmiş,ev hapsi,üretimde çalışmak,sanat öğretmek v.s her hafta karakola imza atmak, kişilere belli mesafeden fazla yaklaşmamak v.s
Ama bu durumda maalesef ülkemizde dejenere edilmiş ve bu uygulamaların kontrolü sağlıklı yapılamamıştır.Halbuki bu önlemler Dünyada çok ülkede başarılı olarak uygulanmaktadır.
*Son yıllarda ,motorsiklet, kaykay, iki tekerli elektrikli çek çekler,tüm bunların yanında motorun sepetine çuval bağlı olarak kaldırımlarda ve her yere girip çıkan kağıt toplayıcıları, bunlara bir tedbir ,nizam sağlanamamıştır.
*İstanbul da belediye otobüsleri ,metrobüsler ölümlü kazalara sebep olmaktadır.
Neden; Çok hızlı gitmekte bazen bindiğimiz otomobille 80-190 le giderken sizi ezecekmiş gibi, üzerinize geliyorlar yol vermezsen el kol hareketleri ile size hakaret ediyorlar. Yani diyeceğim o ki? İnsanları en çok rahatsız eden toplumda basit kurallara uymamak, basit şeyler insanları daha çok rahatsız etmekte, Örnek.kaldırımda rahat yürümek,yemek taşıyan kafa koltukta kalabalığın içine dalan motorsikletlerden canını kurtarmak için etrafa kaçanlar,kağıtçıların leş gibi olmuş torbalarından kolera bulaşmasın diye bin bir canbazlık yapmaya çalışan insanlar, şikayetçi olsa önce kendisinin karakola gidip en az iki saat derdini anlatmak için beklemesi,sonuçta başta belirttiğim gibi 1-2 ayla veya nasihatla bitecek bir yargılama..
*Bu böyle olmaz,suyun akacak,elektriğin yanacak,toplu taşımalarda can güvenliğin olacak, kaldırımlarda yürüyeceksin, hak arayabileceğin bir düzen ve eğitim, öğretimde eşitlik ilkesinin hakim olacağı bir yaşam..herkese diliyorum.
HoşçakalınAv.Talat Güneş