Kanser Savaşçıları Burhan Felek’te
Kanser Savaşçıları Derneği, meme kanserine ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için Galatasaray Bayan Voleybol Takımı’nın bugünkü antrenmanını ziyaret etti.
Ziyarete Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç, Meme Cerrahisi Uzmanı Ece Dilege ve Köşe Yazarı Zambak Karabay katıldı.
Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç, “Kanser Savaşçıları Derneği çok yeni bir dernek. Yaklaşık 6-7 ay önce dernek olduk. Ondan önce 3 yıl sivil insiyatif olarak devam ettik. Tanı alanların tedavi kısmında kendilerini yalnız hissettiklerinde, bir dayanak aradıklarında onlara destek olmak amacıyla biz var olduk. Kurulma aşamasında bize tanı alıp, tedavisini atlatmış, daha sonra da bu konuda bir şeyler yapmak isteyen arkadaşlarımız, uzmanlarımız ve çeşitli gönüllüler yardımcı oldular.
Derneğimiz tanı alanlara destek olmak, tedavileri süreçlerinde, tedavileri bittikten sonra hayata adaptasyon süreçlerinde yanlarında olmak için kuruldu. Türkiye’de 7 kadından bir tanesi hayatı boyunca meme kanseri tanısı alma riskini taşıyor. Toplumu da kansere karşı bilinçlendirmek için de çalışmalarımız oldu. Bugün burada Galatasaray Bayan Voleybol Takımı ile birlikteyiz. Ekim ayında takımımız meme kanseri farkındalık ile ilgili çok güzel bir video hazırlamıştı. Biz de o videoyu seve seve sitemizde yayınladık. Galatasaray Bayan Voleybol Takımı’nın bu konuda hassas olduğunu bildiğimiz için bu konuda beraber neler yapabiliriz diye bugün ziyaretlerine geldik” ifadelerini kullandı.
2012 yılında meme kanserine yakalanan ve erken tanı ile hayatta kaldığını belirten köşe yazarı Zambak Karabay, “Tedavi sürecim çok iyi geçti. 6 seans kemoterapi, 32 seans radyoterapi gördüm. Tedavi sürecimi yalnız geçirdim ama tedavim sonuç olarak çok iyi geçti. Kanser Savaşçıları Derneğinde gönüllü olarak çalışıyorum. Erken tanı hayat kurtarıyor. Ben ailenin içerisinde üçüncü tanı konulmuş kişiyim. Kendi kendimi teşhis ettim. Bu teşhisin sonunda da hayattayım. Elimizden geldiğinde bu konuda insanlara bilgiler vermeye çalışalım. Ben yaptığım gönüllülük aşamasında gazetecilik kimliği aldım. 2 ayrı internet sitesinde köşe yazarlığı yapıyorum. Her beş kişiden bir kişi meme kanseri maalesef. Dünya’da günde 33 bin kişi meme kanserinden hayatını kaybediyor. Ben duyarlı olalım diyorum. Erken tanı çok önemli. Doktordan korkmamak gerekiyor. Kendinizi sevin, hayatı sevin” şeklinde konuştu.
Meme kanserinde erken teşhis ile tam tedavinin mümkün olduğunun dile getiren Meme Cerrahisi Uzmanı Ece Dilege, “Meme kanseri bildiğiniz gibi kadınlarda en çok görünen kanser. Bizim amacımız bu tür etkinliklerle ulaşabildiğimiz kadar kadına meme kanserinden korunulabileceğini hatırlatmak. Meme kanseri her ne kadar artsa da erken teşhis ile tam tedavisinin mümkün olması. 25 yaşından itibaren her ay kendi kendine düzenli muayene yapmak gerekiyor. Spor yapmalarını öneriyoruz, alkol ve sigara kullanmamalarını öneriyoruz. Fiziksel aktivitenin önemini de özellikle vurgulamak isterim. Engel olamasak da riski azaltmak konusunda hepsine dikkat etmekte fayda var” dedi.
Galatasaray Bayan Voleybol Takımı olarak Kanser Savaşçıları Derneğini antrenmanda konuk ettikleri için mutlu olduklarını dile getiren Kaptan Nihan Güneyligil, “Biz elimizden geldiğince sosyal sorumluluk projelerine farkındalık yaratmak adına ön ayak olmaya çalışıyoruz. Geçen sene başka bir projemiz vardı bu sene de Kanser Savaşçıları Derneği ile hareket ediyoruz. Çok mutluyuz. İyi ki geldiler, tekrar bekleriz” ifadelerini kullandı.
Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayan Ezgi Arslan ise, “Bugün Kanser Savaşçıları Derneği ile bir araya geldik. Meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Biz Galatasaray Bayan Voleybol Takımı olarak düzenli kontrollerimizi yaptırmaya dikkat ediyoruz. Herkesi muayene olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.