DNA’ınız kaderiniz değildir.
DNA, gen diziliminizi öğrenip yaşamınızı ona göre önlemler alarak planlarsanız, uzun ve kaliteli bir hayata sahip olup aynı zamanda yaşamınızın kontrolünü de elinize alabilirsiniz. İşte bu durumda bebek yaşlarda genetik test yaptırmak çok önemlidir fakat her yaşta insan için de kaliteli bir yaşam geçirmek isteyenler için de şarttır.
Gen testi ömrümüzde bir kez yaptıracağımız testtir. Çünkü sonucu bir gıda hassasiyeti ya da alerji testi gibi yıldan yıla değişkenlik gösterecek şekilde değildir. Genetik yani DNA’mız değişmez. Bu sebeple 10 yıl sonra bir doktora gidip tedavi yöntemini sizin DNA’ınıza göre yapması hem parasal açıdan tasarruf etmenizi hem de deneme yanılma yöntemi ile uygulanan metotlar ile yan etkilere maruz kalmamanızı sağlayacaktır. Doğru hedefe uygulanan tedavi sayesinde, zaman, para tasarrufu yapmak ve size göre yararlı kalıcı sağlık ritüelleri uygulayarak sağlığınızın kontrolünü ele almak artık mümkün.
Spor yapmak isteyen bir çocuğun genetik dizilimini öğrendikten sonra, çocuk hızlı kasılan kas liflerine sahipse onu 100 metre koşucusu olmaya yönlendirebiliriz. Yeme, içme ve uyku düzenini programlayıp ona göre hazırlayabiliriz. Fakat bu çocuk dayanıklılık ile ilgili bir spor seçtiyse ki bu özellikte olan kişilerin yavaş kasılan kas liflerine sahip olması gerekir ve bu özellik de onda mevcut değilse o zaman bu çocuk başarı elde edemeyecektir. Doğru tespit ile kişileri yönlendirmek, kişinin bireysel mutluluğunun yanında emeğinin de boşa gitmemesini sağlayacaktır.
Peki bu bireysel genomik test nasıl yapılır? Bu sorunun cevabı tükürüğünüzde saklıdır. Bir ağız içindeki tükürüğün görevi yediğimiz besinleri ıslatmak ve ağzı sağlıklı tutmaktır. Tükürük enzimleri bakterileri öldürür. Aynı zamanda tükürük içinde serbest gezen hücreler vardır. Bunlar, bukkal epitel hücreleri ile beyaz kan hücreleridir. Bu hücreler bize gerekli olan DNA’yı sağlar.
Tükürük numunesi laboratuvara gider orada santrifüj cihazında ayrıştırılarak DNA alınır. Fakat yeterince DNA’ya ulaşmak için PCR “Polimeraz zincir reaksiyon” (Polymerase chain reaction) denilen bir teknik uygulanır. Bu PCR tekniğinin uyguladığı tepkime sayesinde enzimler ile kopya edilerek DNA çoğaltılmış olur. Daha sonra DNA analizi başlar. Bu analiz sırasında protein kütle spektrometresi kullanılır. Bu yöntem sayesinde DNA dizi yapısı kısa sürede yüksek bir doğrulukla tespit edilir.
İnsan evrim ve teknolojik gelişim ile elde ettiği değişim sayesinde daha uzun ömürlü, güçlü ve daha akıllı hale gelmiştir. İnsanın genlerine, DNA’sına bakıldığında moleküller arasında sıralama değişimleri ile homospahiens yani biz insanların türünün farklılaşmasını, bilim insanları gen testleri vesilesi ile artık ispat edebiliyorlar. Bu sebeple yüzlerce yıl önceye kadar uzanan atalara ulaşıp soyu öğrenmek mümkün hale gelmiştir.
Not: bu yazı www.aysetolga.com internet sitesinden alındı. Teşekkürlerimizle.