Altınyurt Kulübü’nü voleybolun eskileri çok iyi bilir.
tuna baltacıoğlu ve Mehmet Bengü’nün eseri idi o kulüp.
Amatörce filede mücadele ederlerdi. para gücü, sporu ezene kadar da salonlarda mücadele ettiler.
Altınyurt kulübü’nün kızıl saçlı bir de voleybolcusu Özalp birol vardı. İyi servis atar, sağlam savunma yapardı.
Yıllar yılları kovaladı ve o Özalp Birol, Pera Müze gibi Türkiye’deki sanatın zirve kuruluşunda görev aldı. Özalp birol ile birlikte, sanat etkinlikleri de çoğaldı.
Yeni bir etkinlik daha gelliyor.
Onu da Özalp Birol’un notlarından okuyalım..
Pera Müzesi, sıkı bir çalışmayla, 25 Kasım’dan başlayarak sanatseverlerle buluşacak çok ilginç bir sergi hazırlıyor, Üryan, Çıplak, Nü…
Küratör Ahu Antmen’den:
“Üryan, Çıplak, Nü sergisi, yüzyıl başında gizli saklı ve tek tük, Cumhuriyet dönemindeyse yoğun olarak üretilen nü resimlerin izini sürerken, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan zihniyet dönüşümünün sanata yansıyan yönlerini bugünün penceresinden göstermeyi amaçlıyor. Çıplaklığın sanatsal temsillerine karşı geçmişte olduğu kadar bugün de yine ‘taassup’ kavramıyla açıklanan kültürel direnci, ressamların nasıl aşmaya çalıştıklarına odaklanıyor…”
Merhum Malik Aksel’in kaleme aldığı aşağıdaki yazıya bayılıyorum…
“Muallim Bey! Doğru mu, siz çıplak kadın resmi yapıyormuşsunuz?”
“Doğrudur, neye yanlış olsun?”
Bir an tereddütten sonra: “Yani çırılçıplak mı?”
“Çırılçıplak tabii.”
“Anlayamadım, demek istiyorum ki, anadan doğma mı?”
Anladım iş uzayacak, aklı bir türlü yatmıyor yahut aklını oynatacak, hemen karşılık verdim: “Siz de tuhafsınız muhasebeci bey. Hiç öyle şey olur mu? Modelin üstüne peştemal koyuyoruz, futa koyuyoruz, olmazsa modeli paravana arkasına oturtuyoruz, gölgesinin resmini yapıyoruz.”
Bunun üzerine muhasebeci bey derin bir nefes alır. “Be birader bunu böyle söylesene. Sen Türkçe de bilmiyor musun? Çıplak başka, çırılçıplak başka, sonra da anadan doğma yine başka… Öyle ya, kapalı toplulukta çıplak resim olur mu? Ağaç yazın giyinir, kışın soyunur. Ama insan ağaç değil, soyunamaz.”
(Malik Aksel, “Olmayacak Tesadüfler”, Türk Edebiyatı, Sayı 35, Kasım 1974)
VE SANATSEVER VALİDEN DAVET
İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin’in 18 Kasım tarihli davetinden bir anı fotoğrafı. Soldan sağa: Rahmi M. Koç Müzesi Direktörü Ertuğrul Duru, İstanbul Modern Sanat Müzesi Direktörü (Şef Küratör) Levent Çalıkoğlu, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Direktörü (MSGSÜ Rektörü) Prof. Dr. Yalçın Karayağız, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Pera Müzesi Direktörü Özalp Birol , Yapı Kredi Vedat Terim Tör Müzesi Müdürü Şennur Şentürk ve Türkiye İş Bankası Müzesi Müdürü Necdet Tanrıkulu.
(Üstteki fotograf)