Atatürk’ün kızları, “Kadınlar ve Spor Dünya Ödülü” ile Ata’sına koştu
Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün eski ve yeni oyuncuları ile teknik ve idari kadrosu, altyapı takımları oyuncuları ve spor okulu öğrencileri, Başkan Faruk Eczacıbaşı liderliğinde bir araya gelerek, Kulübün aldığı “Kadınlar ve Spor Dünya Ödülü”nü Anıtkabir’e götürdü. En eski sporcusundan en küçük yaştaki spor okulu öğrencisine kadar hep birlikte Atatürk’ün huzuruna çıkan Eczacıbaşı Spor Kulübü mensupları, mozoleye çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundular.
Tören öncesinde yaptığı konuşmada, “Tam anlamıyla 7’den 70’e burada toplanmış bulunuyoruz. 53 yıldır hedefimiz her zaman en iyisini yapmaktı. Türk kadınına verdiğimiz desteklerle sonunda neleri başarabildiğimizi gördük. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından bu yaptıklarımız da tescillenmiş oldu. Aldığımız ödülü bugün Atamıza bizim borcumuz olarak götürüyoruz” diyen Kulüp Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Anıtkabir Şeref Defteri’ne ise şu satırları yazdı:
“Atam, gösterdiğin hedef doğrultusunda, Türk kadınını toplumda hak ettiği yere taşımak için tam 53 yıldır yılmadan çalışıyoruz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin bu çabalarımızı taçlandıran Kadın ve Spor Dünya Ödülü ile huzurunda olmaktan mutluyuz, gururluyuz.”
Eczacıbaşı Spor Kulübü, kadın voleybolunda dünyanın öncü kulüplerinden olması, binlerce genç kıza voleybol oynama imkânı sunması ve kadınların spordaki varlığını artırmaya yönelik çalışmaları nedeniyle 5 Ekim 2018 tarihinde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) “Dünya Ödülü”ne layık görülmüştü. Kadın ve spor alanında dünyanın en prestijlisi olan ve IOC tarafından 18 yıldır verilen ödülü ilk kez Türkiye’den bir aday kazanırken, kulüp olarak dünyada bu ödülün ilk sahibi de Eczacıbaşı Spor Kulübü olmuştu.
IOC Kadınlar ve Spor Ödülü
IOC her yıl kadınların Olimpiyat Oyunları’na ve genel olarak spora katılımlarını teşvik eden, kadınları spor kuruluşlarında yöneticilik ve liderlik yapmaları için destekleyen, onları eğiterek sporun her alanında gelişmelerine ve güçlenmelerine katkıda bulunan, öncülük eden, örnek olan kişi ve kurumlara ödül veriyor. Ödül, dünyadaki 206 Milli Olimpiyat Komitesi, Kıtasal Spor Birlikleri, Uluslararası ve Ulusal Spor Federasyonları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Üniversitelerin adayları arasından yapılan değerlendirme sonucunda veriliyor.
Eczacıbaşı Spor Kulübü
Kadın voleybolunda iki Avrupa ve iki Dünya şampiyonluğu kazanan, binlerce kadını voleybola kazandıran, sayısız kız çocuğunu eğiten Eczacıbaşı Spor Kulübü, 1966’da Dr. Nejat F. Eczacıbaşı ve Şakir Eczacıbaşı tarafından kuruldu. Eczacıbaşı Spor Kulübü, 1990’lardan bu yana kaynaklarını sadece bu alanda kullanarak kadın voleybolunun Türkiye’de popülerleşmesine büyük katkı sağladı.
Türkiye’de sadece kadın voleyboluna odaklanan ilk spor kulübü olan Eczacıbaşı, Türkiye’deki öncülüğünün yanı sıra, dünyadaki en iyi üç voleybol kulübünden biri olarak değerlendiriliyor. Takımın 8-10 oyuncusu, her yıl milli takımlara davet ediliyor.
Sayısız kız çocuğuna özel lise ve üniversite eğitimi için voleybol aracılığıyla özel burs kazandıran Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün, kendi voleybol programları ile yetiştirdiği lisanslı voleybol oyuncularının sayısı 2017 itibariyle 11.000’i buldu. 2016 yılında ES Voleybol ile işbirliği yaparak Geleceğe Smaç projesini hayata geçiren Kulüp, proje kapsamında 6-13 yaş arası binlerce kız çocuğunu sporla buluşturdu. Bugün itibariyle, Türkiye genelinde 10 kampüste faaliyetlerini sürdüren ve 3 bin kız çocuğuna voleybol eğitimi verilen Geleceğe Smaç projesinde hedef, 2021 itibariyle 11 şehirdeki 30 kampüste 5 bin öğrenciye ulaşmak.
Geleceğe Smaç projesi kapsamında her ay yaklaşık 200 genç kız seçmelere girerek yeteneklerini test etme ve kendilerini geliştirme fırsatı bulurken, her yıl 25-30 genç oyuncu, kulüpten burs alarak voleybol hayatına devam ediyor.
Sadece genç kızları voleybola kazandırmakla yetinmeyen Eczacıbaşı Spor Kulübü, kadınların spor alanında yönetimsel varlığını da artırmayı hedefliyor. Halen Kulüpteki 19 yönetim pozisyonunun 9’unda kadınlar yer alırken (%47), kadın antrenör ve kampüs koordinatörlerinin sayısı ise 25 (%45).
EDİTÖR CENGİZ TOKGÖZ’ÜN NOTU:
Gazetecilikte 45 yılımı geride bıraktım. İlk yıllarda Milliyet ile voleybolda sıkı bir rekabette idik. Ancak sonraları, voleybol camiasının da yakından izlediği gibi ben çok öne çıktım. Voleybola önemli yarışmalarda ödül kazandıran tek gazeteci oldum. Halen o ünvan bende. Çalıştığım gazetelerde voleybolu sayfalara sokmak için müdürlerle işim pahasına savaştım. Son yıllarda da kafaları futboldan başka bir şey alamayan sayfa sorumluları ile mücadele ettim. Ama yine de Türk Spor Basını’nda VOLEYBOL konusunda önemli bir iz bıraktığımı düşünüyorum. Zaten basındaki meslekdaşlarım, meslek büyüklerimiz ve voleybol camiası bunu her zaman söylüyor.
29 Ekim, 10 Kasım ve 8 Mart kadınlar Günü röpörtajlarım çok gerilerde kaldı. Milli takımlar, Avrupa Kupaları ve daha nice özel röpörtajlarım da.
Son yıllarda diken üzerinde oturan spor sorumlulara günü kurtarmaya bakıyorlardı. Çünkü bizim o eski günlerdeki özgür basın yok. Çoğu iktidarın kölüsi.
Ama baktım ki dostumuz, meslekdaşımız Tayfun Bayındır’ın sorumlu olduğu Milliyet Gazetesi 8 Mart Günü’nü tam sayfa yapmış. Sevindim ve gurur duydum. Aklıma allah rahmet eylesin, seyrek de olsa özel işlere imza atan rahmetli Tankut Antikacıoğlu geldi. Hizmeti çoktur voleybola.
Bugünkü bazı dışarıdan gelerek kulüplere “Beni de seyahate götürün” diyenlerden değildi. Az ama öz.
Buradan Tayfun Bayındır meslekdaşıma voleybola gösterdiği hassasiyet için teşekkür ediyorum.
En azından bana eski günlerimi anımsattı.
Alkışlar.