BAL’dan çekilmek de nedir
Ragıp GÖKER
Samsun’un efsane kulüplerinden Samsun Yolspor ve Büyükşehir Belediyespor Kulüpleri, Bölgesel Amatör Lig’ine (BAL) katılmama kararı almışlar.
Saçmalık.
Saçmalık çünkü özellikle Samsun Yolspor Kulübü başkanının bu kararı, kulübünün geçmişini, dolayısıyla geçmişte elde ettiği başarılar ve Samsun sporuna yaptığı olağanüstü katkılarını bilmeyerek aldığını düşünüyorum.
Yanlıştan dönmek de bir erdemdir ve bu nedenle kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünürüm.
Yanlıştan dönülmesine dair beklentim, Samsun Büyükşehir Belediyespor yöneticilerinin bu kararı almalarında etkili olduğunu düşündüğüm Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan için de geçerlidir.
Ayrıntılara geçmeden önce ”Spor nedir ve ne anlama gelir?” sorusuna Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ”Spor hem bedeni, hem de beyni gelişimler için gerekli olan bir aktivitedir.” Şeklinde yapılan tarife dikkatinizi çekmek isterim
TDK’nın bu tarifinin yanı sıra, spor ayrıca, bedeni ve beyni ve beyni gelişmelerle birlikte, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan koruyabilecek en önemli aktivite olduğunu düşünüyorum.
Bu nedenledir ki, ölümle sonuçlanan silahlı şiddet eylemlerinin Adana’dan sonra en yaygın olarak görüldüğü şehirlerden biri olmuş Samsun’da, gençleri beladan korumanın en etkili yöntemi olacak spor faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasına, bu ülkedeki her şehirden fazla belki de Samsun’un ihtiyacı var.
Uyuşturucu satıcıları için de Samsun bir cennet oldu neredeyse.
Gençlerin spor yapmalarını teşvik ederek bir anlamda geleceğe hazırlamak varken, gençlerin yarışmacı bir ortamda spor yaparak aileleriyle birlikte belki de kendi geleceklerini kurtarabilecekleri alanları kapatmanın anlamı nedir Allah aşkına.
BAL deplasmanlı bir lig olduğu için, gençlerin bu lig’e oynanacak müsabakalarda yeteneklerini daha geniş kitlelere gösterme olanağı, şehir içindeki amatör maçlarda kendilerini gösterme olanağından daha fazladır.
BAL ayrıca bir gelişim ligidir.
BAL’daki müsabakalar, gençlerin bedensel ve zihinsel gelişimine katkı verecek önemli araçlardan biridir.
KULÜPLER FABRİKA GİDİR
Futbol kulüpleri, özellikle amatör futbolda faaliyet gösteren kulüpler, çeşitli yaş guruplarında yetiştirdikleri oyuncular nedeniyle fabrika özelliğinde yapılardır.
Ve fakat.
Fabrikalardan farklı bir anlayışla yönetilmeleri gerekir.
Demem o ki;
Spor kulüplerini ve de özellikle amatör spor kulüplerini bir fabrikatörün işine baktığı kar-zarar mantığı gibi bir anlayışla yönetemezsiniz.
Adı üzerinde amatör kulüp!
Amatör kulüp yöneticisinde biraz merhamet olmalı.
Bir amatör spor kulübü yöneticisinde ayrıca, çokça da sabır aranır.
Bir amatör spor kulüp yöneticisi, gençleri para kazanma aracı olarak görmemeli yani.
YOLSPOR BÖYLE BİR KARAR ALAMAZ
Belediyelerin spor kulübü kurarak, amatör kulüplere eşit mesafede durarak maddi ve manevi destek vermek yerine, şehirlerindeki amatör spor kulüpleriyle rekabet etmesini hiç bir vakit doğru bulmadım
Bu nedenle, BBSpor’un lig’den çekilme kararı, Yolspor’un çekilme kararı kadar canımı acıtmadı ama kurulmuş bir yapı varken de, o yapının altındaki gençlerin hayallerini yıkacak bu karardan geri adım atmasını dilerim elbette.
YOLSPOR KARARI GÖZDEN GEÇİRMELİ
Samsun Yolspor, mazisi başarılarla dolu bir futbol kulübüdür.
Fenerbahçe’yi, kupadan eleme başarısının yanı sıra, bünyesinden yetişmiş Canavar Hamdi (Hamdi Tezol), Gozgoz Yılmaz (Yılmaz Yurttaş) Mehmet Ali Çınar, Dobi Hasan (Hasan Şengün), Tanju Çolak, Celil Sağır gibi efsaneleşmiş ayakları Türk futboluna armağan etmiş bir kulüp olarak, yeni efsaneleri doğuracak böylesi bir fırsatı ”Lig’den çekiliyoruz” diyerek elinin tersiyle itemez.
İtmemeli.
Yolspor kulübü başkanı, böylesi kritik bir kararı alırken, kulübünün mazisine bakmalı önce.
Bakmıyorsa ve umursamıyorsa da o koltukta oturmamalı, oturtulmamalı.
Demedi demeyin.
Rahmetli Canavar Hamdi, Gozgoz Yılmaz ve kulübün efsane yöneticilerinden cennet mekan Tarık Darende, bu karar nedeniyle şimdi yakanıza yapışamaz belki ama ahrette iki elleri yakanızda olacaktır bilesiniz.
ŞENER AYDIN DA KARARA TEPKİ VERMELİ
Samsun’un en köklü kulüplerinden Yolspor ile, maddi açıdan en güçlü kulübü Büyükşehir Belediyespor, şehrin gençlerine gelecek hazırlayacak en önemli fırsatı ligden çekilmek gibi bir kararla teperken, Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu koltuğunu kullanarak ülkenin amatör spor kulüplerini yönetme şansı yakalayan Şener Aydın’ın sessizliği karşısında ”Ne iş yaparsın sen Şener Aydın” diyesi geliyor insanın.
Siyasete, spor karışınca amatör spor yöneticiliğine talip olanların da, suya sabuna dokunmadan işlerini yapmak istemelerine de şaşırmamak lazım galiba.
Şener Aydın’ın tutumunu hayretle karşılarken, Hasan Özbulut’a ise takdirlerimi sunmak isterim.