Atatürk’ün kızları, bu yıl Paris’te yapılacak Dünyadaki en büyük ve önemli spor organizasyonu olan 33. Olimpiyat oyunlarına hazırlık niteliğinde olan (küme düşme yok ve seneye VNL’e 4 takım daha alınarak takım sayısı arttırılıyor) VNL’in kendi sahamızdaki ilk grup müsabakalarında maalesef iyi sinyaller veremediler!
Sporda disiplin, saygı ve çalışmanın sembolü Japonya’ya 3:2 kaybeden takımımız (ki 3:0 da bitebilirdi bu müsabaka – Japon Koç’u Manabe’nin ilk time-out’u geç kullanması arayı çok açtırdı set başında ve ancak set sonu kapatabildiler farkı ve seti ve maçı bitirme noktasına getirdiler ama Allah’tan başarılı olamadılar). Japon takımına burada bir parantez açmak istiyorum. Bu takım 2019 Dünya U-21 Şampiyonu! Bu Olimpiyat için yetiştirilen kadro! 2019’da bu takıma karşı Kazakistan Milli takımı ile Asya Şampiyonası Finalinde (Seoul- Kore) oynamıştım. Çok az teknik hata yapan bir takım ve servis silahlarını mükemmel kullanıyorlar. Servis karşılama setleri de çok farklı ve bizde Avrupa’da uygulanan dizilişlerin dışında bazı pozisyon feykleri ile oynuyorlar. Oyun disiplinleri üst seviyede. Adeta disiplinli bir ordu düzeni var! Kıyafetinden davranışlarına kadar.
Disiplinli ve kuvvetli taktik düşünceye sahip Alman Koç Felix Kozlowski’nin yönetimindeki Hollanda maçında da kötü sinyaller veren takımımız bu maçı bir şekilde 3:1 kazanmayı bildi! Yüksek Hollanda bloklarını özellikle ilerleyen setlerde geçmekte çok zorlanan takımımız son olarak oynadığı İtalya maçında berbat bir performans sergiledi!
İtalya benchi açıkça Türk benchini ezdi(!) dersek abartmış olmayız! 72 yaşındaki efsane hoca Julio Velasco (2 Kez Dünya Şampiyonu, 10 kez Dünya Ligi Şampiyonu, 3 kez Avrupa Şampiyonu, 2 Kez Asya Şampiyonu, 1 kez Olimpiyat 2.ncisi), yardımcısı Massimo Barbolini (5 İtalya lig şampiyonluğu, 6 İtalya kupası şampiyonluğu, 2 şampiyonlar ligi şampiyonluğu, 2 CEV kupası şampiyonluğu, 1 Top Teams şampiyonluğu ve İtalya milli takımı ile 2 Avrupa şampiyonluğu (2007, 2009)), 2.nci yardımcı antrenör Lorenzo Bernardi (şampiyonluklarla dolu muhteşem ve uzun bir oyunculuk kariyeri ve son olarak CEV Challenge Kupası Şampiyonu Novara ile) İtalya benchini oluştururken, bizim benchimizde oturan çok değerli fakat voleybol kariyerlerinde hangi kulüplerde ya da milli takımlarda baş antrenörlük yaptıklarını bilmediğimiz bir takım arkadaşlar oturuyorlardı! Bu arkadaşlarımızı ve voleybol kariyerlerini bilen bu yazıyı okuyan antrenör arkadaşlarımız ya da Antrenör derneklerimiz ve Volaf bizleri bilgilendirirlerse çok sevineceğim. Kendilerini tanımayı çok isterim. Bu seviyede Olimpiyata gidecek bir takımın benchinde oturmayı hangi kariyerle elde ettiler ve hangi liyakatle(!) merak ediyorum!
Kimse kusura bakmasın; bizim benchimiz maalesef panik ve kaos üretiyor ve Santarelli hoca yalnız kalıyor! Çözüm yok. Sadece kenardan bağıran çağıran ve molalarda kamera ve tribüne “bakın ben de buradayım” mesajı vermeye çalışan bir grup arkadaş görüntüsü var! Kendilerine Japonya, İtalya ve Hollanda benchlerini izlemelerini öneririm!
Şimdi niye bunları yazıyorum? Açıkça gözlemleneceği üzere yaklaşan Olimpiyat oyunlarını bizim düşüncelerimiz ve beklentilerimizin fevkinde birçok ülke ciddiye almış görünüyor. Geçen yaz aylarında alınan neticelerden ötürü oluşturulan bir Polyannacılık havası mevcut ve bu çok tehlikeli bir durum olarak bu turnuvada sonuç verdi! İnşallah bu uyarıyı TVF ciddiye alır ve önlemlerini de alır! Yani formayı koysak madalya alırız filan gibi yorumlar yapanlar vardı!
İtalya takımı açıkça gözüküyor ki hedef olarak Olimpiyat Şampiyonluğunu koymuş gündemine. Takıma bundan sonraki süreçte katılacak oyuncular: Egonu (Pasör çaprazı), Sylla, Pietrini (4 Nolar), Chiriciella (Orta), Oro (Pasör) ve Di Gennaro (Libero ve bizim hocanın eşi)!
İtalya takımı bize karşı ilk seti de 24-21 ilerdeyken tecrübesiz pasörünün pas tercih hataları yüzünden verdi! Aslında maçın hakkı (3:0) idi aynı Japonya maçı gibi!
İtalya-Türkiye maçının bir başka nostaljik özelliği ise; TVF başkanı A. Üstündağ’ın İtalya Koç’u Velesco’yu 30 yıl sonra canlı olarak 2.nci kez izlemesi idi ama 2.ncisi biraz buruk oldu. 1994 senesi yazında Erkekler Dünya Şampiyonası finallerini Atina’da Ankara’lı bir antrenör grubu ile Voleybol Antrenörleri Derneği organizasyonda canlı olarak izleyen Üstündağ; Velasco’nun İtalyan milli takımı ile Dünya şampiyonluğuna şahitlik etmişti!
Gelelim işin teknik tarafına: İtalya, Japonya ve Hollanda maçları gösterdi ki; bizim hücum sistemimiz; At Vargas’a kule, at Ebrar’a kule sistemi! Bu bana 1973-1976 senelerinin Erdoğan Kobal’lı Büyükdere Boronkay takımını hatırlatıyor! At Ahmet Özçam’a, at Semih Oktay’a şeklinde! Eee niye biz İtalyan antrenör kullanıyoruz. Çağır Semih Oktay’ı, o yapsın antrenörlüğü. O daha iyi biliyor bu oyunu zaten! Haa bir de Ebrar ve Vargas ile smaç servis ile hücum ediyoruz rakip alana!
Tek ayak pasöre yakın hücum yok, tek ayak antenden hücum yok, ortadan hücum yok, 6 numaradan pipe yok! Ağır bir oyun tarzı. Rakipler rahat rahat blok kuruyorlar ve defanslarını da sahaya yerleştirecek zamanı buluyorlar Ebrar ve Vargas’a karşı!
Bir başka problem de Ebrar’ın servis karşılama problemi! Bu probleme çözüm üretemiyor Santarelli’nin şematik ve formal servis karşılama sistemi. Halbuki Japonlar hemen hemen her rotasyonda ayrı bir servis karşılama tarzı koyuyorlar sahaya ve başarılı da oluyorlar! Ayrıca, rakibin smaç servisine karşı sahaya koyulan servis karşılama sistemi ve oyuncu yerleşimlerinde mantık problemleri de var ve parkeye direkt aceler de verdik manşetten seken toplar haricinde!
Ebrar oynamadığı vakit oynayan Tuğba, İlkim ve Baladın var! Bu 3 oyuncudan birbirlerine göre artıları eksileri olan tip oyuncular ve biraz Baladın daha baskın ama süratli bir hücum sistemi olmadığı için başarılı olamıyorlar. Santarelli’nin elinde pasör Wolosz yok! Kötü gelen manşeti düzelterek atabilecek! Bizim pasörlerimizin maalesef ferdi olarak feykli bir takım oynatma yetenekleri yok. Sadece top atıyorlar(!). Pasör pası atmıyorlar maalesef (Pasör pası içerisinde taktik ve akıl yüklü bir pas çeşididir). Elimizdeki yegane pasör 1990 doğumlu Naz Akyol’u küstürerek milli takımı bıraktırdık ama Santarelli beyin B planı 1987 doğumlu Eda Erdem mi? Eda oynayınca her şey hallolacak mı acaba? Bunu zaman içerisinde göreceğiz! Bekleyelim ve görelim!
Yine pasörlerimiz ile ilgili: Elif açık gelen manşetlerde topun altına koşamıyor ve topla parmakları doğru açılarla buluşamıyor. Ayakları ağır! Cansu ise; rakip sahaya doğru kaçan manşetlerde etkisiz. File üstü hakimiyeti yok! Maalesef her iki pasörümüz toplamda 5-6 faul yaptılar abartılı şekilde İtalya maçında. Bu faulleri deplasmanda veya Olimpiyatta yaparlarsa çalarlar faulü en kritik yerde acımazlar. Burada ev sahibi olduğumuz için hakemler göz yumdu!
Artık bizim oyun tarzımızı bütün Dünya ezberledi! Santarelli bey kardeşim. Kafanı topla! Bak canım kardeşim. Bu memlekette voleybolu çok iyi bilen antrenörler ve insanlar var. Bak biz voleybol için Afrikasından, Japonyasına, Amerikasından Arjantinine, hatta Okyanusya’ya bile gittik! Senin hinterlandın daha Hırvatistan-Sırbistan-Türkiye-
Bir sözüm de sporcularımıza: sizlere bu milyon dolarlar yaptığınız ayrıcalıklı iş dolayısıyla veriliyor! Başarılı olursanız bu paraları almaya devam edersiniz! Kulüpler, Voleybol Federasyonu ve Spor Bakanlığı sizlere inanılmaz bütçeler ayırıyorlar! Başarısızlıkta bu halk sizi oradan indirmeyi de bilir! Hiç kimse bayraktan ve milli değerlerden üstün değildir! Küba’da şeker kamışı tarlasında çalışan işçi aylık 2100 Küba pesosu = 88 USD alıyor! Ben buraya dip notu olarak koyayım. İhtiyacı olan alsın! Maalesef İtalya maçında 4 pas yaptınız! 4 pas! Bu ne derece konsantrasyonsuz olduğunuzun göstergesidir! Kenardaki 5’li bench’ten de bir vatandaş “Hoopp hoop, içeri atın topu” demedi!
VNL genel görünümünde; Türkiye, Bulgaristan, Polonya, Sırbistan takımları İtalyan antrenörler kullanırken; sadece Sırbistan benchinde Türk antrenörler görüyoruz. Burada FIVB Coach komisyonu başkanı Coach Guidetti’ye teşekkür ediyoruz! Türk antrenörlere önemli bir tecrübe imkanı sağladığı için! İtalya, Japonya, Fransa, Brezilya, ABD, Kenya yerli antrenörler kullanıyor! Hollanda Alman hoca kullanırken coğrafi olarak bir yakınlık ve her iki memleketin hemen hemen sınırının pratik olarak olmamasına da dikkat etmek gerekir. Kanada ise Commonwealth (Avustralya) coach kullanıyor ki yabancı sayılmaz! Dominik ise Brezilyalı Coach kullanıyor çok uzun süredir (Latin).
Yazımızın sonunda 19 Mayıs Gençlik ve Spor ve Atatürk’ü Anma Bayramında Atatürk’ün kızlarına Olimpiyatlarda Türk halkının beklentilerini gerçeğe dönüştürebilme ve Olimpiyatlarda madalya kazanan ilk Türk takım sporu olma hedefinde başarılar diliyoruz!