AİT OLMAK, AİDİYET!!!
Günümüzde, Türkiye’de yaşayan insanların aidiyet duygusu eskisine nazaran çok daha fazlalaştı. Bir gruba dahil olmak, bir partiyi veya bir spor kulübünü tutmak, bir tarikata üye olmak hatta bir şehre, bir mahalleye ait olmak insanların önemsediği ve kimlik bulduğu yerler.
Son zamanlarda bu artışın sebeplerini düşündüğümde, bunun, kendi fikrinin, düşüncenin, inançlarının tam oluşmamış olması olarak görüyorum. Yani tam bir eğitimsizlik. Bu eğitimsizlik sadece okul anlamında değil. Ailenden, çevrenden, içinde yaşadığın toplumdan sana yansıyanların sonucu olan eğitim. Eğer, aldığın veya alamadığın eğitim sonucunda bir kimliğin, bir fikrin, bir düşünce yapın tam gelişmemiş ise, arkadaşlarının veya toplumun belli gruplarının içinde olduğu bir oluşuma dahil olmak kişiye bir kimlik sağlıyor. Şu tarikattanım, bu partidenim, bu gruptanım şu takımı tutuyorum gibi. Hatta belki de içeriğini bilmediğiniz ama çevrenizin içinde olduğu gruplarla beraber olmak gibi.
Tabii bu oluşumların içinde yaşarken gördükleriniz fikir değiştirmenize veya birlikte hareket ettiğiniz insanların yön değiştirmesiyle belirlenebiliyor. Bazen olumlu yönde bazen daha kötüye giderek. Bazen de çıkarlar doğrultusunda çirkinleşerek. En önemli örneği de Politika.
Spor bunların içinde en masum olanı. Masum olanı diyorum, çünkü taraftarlığın size aidiyet dışında bir getirisi yok.
Ama burda da fanatizm var. Bazen cehalet de var. Tuttuğun taraf centilmenlik dışı davransa da veya haksız kazanım elde etse de ölümüne destek vermek gibi. Kazanınca göklere çıkartıp yenilince demediğini bırakmamak gibi.
Sporun içinden gelen, bu duyguları yaşamış olanlar da bile bunu gözlemliyebiliyorum. Çünkü o aidiyet duygusu bazen kişiyi kör edebiliyor. Haksız olsa da, kötü sonuçlar alsa da içinde olduğu oluşumu ölümüne savunabiliyor.
Zaten bunu aşabilen, doğruyu yanlışı ayırt edebilen, konu hakkında bir fikri olan, kendi dünya görüşü olan bireylerin olduğu toplumlar daha medeni ve daha gelişmiş oluyor.
Karşı tarafın fikrine saygı duymak, kaybettiğinde rakibi alkışlayabilmek zor şeyler.
Aidiyet güzel bir olgu. Gelişimi sağlayan, toplumları ileriye götüren, birlikteliği ve paylaşımı geliştiren yönüyle.
Ama eğitimsiz toplumlarda fanatizme dönüştüğü zaman büyük tehlike.