FIVB Dünya Klasmanı 1 Numarası Türkiye ; Dünya üzerinde 3 merkezde 24 Milli Takımın katılımıyla yapılan 2024 Paris Olimpiyat elemelerinde Japonya grubunda 1.inci olarak Olimpiyat kotasını rahat bir şekilde aldı !
Türkiye sadece Japonya’ya karşı zorlanırken, fizik avantajı ve kadro derinliği ile benchten gelen oyuncuların katkısı ile rakibinin direncini kırdı ve haklı bir galibiyet elde etti.
Dünya genelindeki Olimpiyat kotası kazanma turnuvalarındaki görülen en büyük sonuç; takımlardaki yorgunluk ve yaz boyu çok maç oynamanın, çok seyahat etmenin getirmiş olduğu kümülatif yorgunluk ve bıkkınlık(!) oldu !
Dominik Cumhuriyetinin grubunu 1.inci bitirerek olimpiyat kotası almasının en büyük nedeni olarak bu durumu gösterebiliriz ! Daha az maç oynamış ve bu turnuvalara daha diri gelmiş olan Dominikli as oyuncular, daha aç, diri ve saldırgan bir oyun ortaya koyarak sonuca sürpriz olarak gittiler !
Bu sonuçlarla 2024 Paris Olimpiyatlarına katılacak 9 takım belli oldu. Bunlar:
Fransa ( Ev Sahibi )
Türkiye
ABD
Dominik Cumhuriyeti
Polonya
Sırbistan
Brezilya
Kenya ( Afrika Şampiyonu ve Dünya klasmanında en iyi puana sahip Afrika takımı )
Çin ( Asya Şampiyonu ve Dünya Klasmanında en iyi puana sahip Asya takımı )
Diğer 3 takım için Dünya klasmanından adaylar ise şunlar:
Japonya ( Dünya klasmanında En iyi pozisyondaki Asya takımı )
İtalya ( Dünya klasmanında En iyi pozisyondaki Avrupa takımı )
Arjantin ( Dünya klasmanında En iyi pozisyondaki Güney Amerika takımı )
Kanada ( Dünya klasmanında En iyi pozisyondaki Kuzey ve Orta Amerika takımı )
Görülen o ki; FIVB’nin 2024 VNL performanslarına ve Dünya klasmanına göre Olimpiyatlara davet edeceği bu 4 takımdan en zayıfı kadro ve sonuçlar olarak Arjantin gözükürken; Voleybola olan kıta ilgisi ve voleybol popülaritesi ve voleybolun TV izlenme oranları olarak en zayıfı ise Kanada olarak göze çarpıyor.
Benim görüşüm FIVB nin Arjantin’i tercih edeceği yönündedir dengeli bir dağılım ve mali kaygılar nedenleriyle !
Olimpiyat kota turnuvalarındaki göze çarpan en büyük olay ise; İtalya’nin EGONU krizini çözememesi ve çok genç ve yeterli tecrübe ve teknik/taktik olgunluğa henüz erişememiş genç pasör çaprazı ; Rus asıllı ANTROPOVA’ya mahkum kalması oldu ! Halbuki İtalya için de hücum etkinliği sağlayabilmek için tek çözüm Egonu ve Antropova’yı aynı anda sahada tutabilmekten geçiyordu ( Türkiye’nin Ebrar+Vargas tandemi gibi) !
İtalyan hoca MAZZANTI bir kez daha sınıfta kaldı yetersiz kriz yönetimiyle ! Ama sorun değil; ona da talip olan bir TÜRK(!) takımı muhakkak çıkar !
Gelelim Türkiye takımının teknik analizine:
Bence; pasör mevkiimiz yeterli değil. Cansu’nun pas sürati ve kalitesi bazı durumlarda yeterli olmazken; Genç pasörümüzün de bazı durumlarda tecrübesi yeterli olmuyor.
Bence ustalığı ve tecrübesi tartışma götürmeyecek NAZ hala bir alternatiftir son bir Olimpiyat ALTIN VURUŞU için !
EBRAR’ın servis karşılama zaafiyetinin ortaya çıkabileceği düşünülüyordu ve bu Japonya gibi hem taktik, hem etkili Jump-float servis atan takıma karşı yaşandı. Allahtan Fizik olarak güçlü rakipler bu tip servis atamıyorlar ve taktik zeka, ustalık ve sürati birleştiremiyorlar serviste. Yoksa daha sıkıntılı durumlar da yaşayabiliriz !
Çok yüklenilen VARGAS’ın sol dizinde bir problem var ! Japonya maçının 2.nci setinin sonlarında Cansu’nun 2 numaraya antene uzatamadığı bir top dolayısıyla topu öldürmek için çok zorladı ve yere düşerken dizinde hafif bir boşalma olduğu gözlemlendi. Sporcu bu problemi belli etmemeye çalıştı ise de yüzü set sonu ekşidi. Ve diğer sete %60 performansla idare ettirerek başladı. İnşaallah çok ciddi bir durum yoktur. Bu şekilde OVER LOAD yüklenilen oyuncularda( ki bu oyuncu hem Çin liginde hedef takımda şampiyonluk için, hem Fenerbahçe’de şampiyonluk için zorlayacak ) bel, diz ve ayak bileği sakatlıkları yaygın şekilde görülebiliyor !
Sırbistan’dan MIHAJLOVIC’in benzer kronikleşmiş sakatlıkları yaşanmış bir örnektir ki her iki sporcunun da smaç stil ve siluetleri aynıdır dikkat ederseniz !
Türkiye takımı tamamen Ebrar ve Vargas’a her 2 köşeye yüksek top oynuyor. Arada sırada Zehra Güneş’e ortaya uzak kurşun ( Bu sporcunun hiçbir varyasyonu yok ) , Eda’nın takım kaptanı statüsüyle pasörü zorlayarak 2 numaraya tek ayağa aldığı paslar var bir de! Bunun haricinde takım oyunu çok belli ve klasik ! Sayı imkanları: Vargas ve Ebrar’ın smaç servis turlarıyla seri sayılar kazanılabiliyor. Elif oynarken arada bir havuza yukardan kullandığı plaseler var kritik anlarda.
Takım 6 numaradan dahi çok az Pipe hücumlar kullanıyor. Liberoların servis karşılamaları özellikle smaç servislere karşı yeterli değil.
Buna karşılık kuvvetli bir bench var. Derya+ Kübra + Aslı her an oyuna girip pozitif katkı yapabilecek oyuncular. Hücum olarak zayıf olan İlkim dahi Japonya maçında çok kritik yerde attığı 2 servisle maçı çevirmeye katkıda bulundu !
Antrenör bazen absürd değişiklikler yapsa da oyuncuların kazanma hırs ve motivasyonları takımı başarıya itiyor ! Türk kamuoyunun verdiği destek ve moral de en üst düzeyde malum yobaz kitle hariç !
Diyeceksiniz ki; bu kadar sıkıntıya rağmen nasıl 22 maç arka arkaya kazandık?
Dünya Kadın voleybolunda ciddi bir düşüş ve jenerasyon problemi yaşanıyor ve bu düşüşe bizim Jenerasyon çıkışımız denk geldi ve iyi oldu tabii ki !
Bu arada Vargas naturalizasyonu ve 4 numara hücumu olarak zayıf olan takımıza Ebrar’ın yeni antrenör tarafından monte edilerek sürekli oynatılmaya çalışması da artılarımız oldu. Temennimiz bu durumun olimpiyat sonuna kadar sürmesidir.
Brezilya Tandara’nın yerine aynı kalite ve kuvvette bir pasör çaprazı koyamazken, İtalya Egonu problemi ile uğraşıyor ! Çin; Coach Lang Ping’in ayrılmasından sonra bir türlü klasik istikrarını sağlayamadı ! Her olimpiyatta podyum adayı olan Rusya savaş dolayısıyla turnuvalara kabul edilmiyor !
Amerika sürekli bir kadro devinimi içerisinde antrenörün sert ve tavizsiz tutumları dolayıyla ki ; LARSON ve ROBINSON’u geri getirmekten başka bir çıkış bulamadılar çünkü lider oyuncuları yok !
Gözüken o ki; Türkiye; Paris 2024 Olimpiyat oyunlarında podyumun en büyük adaylarından artık ! Madalyanın rengi ne olursa olsun; bu Türk Spor tarihinde bir ilk olacak ve Voleybol; devlet bütçesinden ve bahisten kendisinden daha büyük pay alan diğer toplu sporların önüne geçecek böylece !
Türkiye; bu oyunlarda tribünde de büyük ağırlığını hissettirecektir Fransa ve Almanya’daki yüksek gelir seviyesine sahip(!) Türk nüfusu ile ! Evinde gibi oynayacak Türk takımı için Olimpiyat Şampiyonluğu çok yakışacaktır !
Yazının sonunu bağlarken; yine Japonya’da Olimpiyat kotası için sahne alacak Türkiye erkek takımına da başarılar diliyorum. İnşaallah ülkemize ileriki yıllarda çok lazımlı olacak bol bol puanlar kazandırırlar ki gruplarında; Tunus, Mısır ve Finlandiya gibi ligleri zayıf ve galibiyet şansımızın yüksek olduğu takımlar yer alıyor !