IPCC 2022 raporu, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olarak Türkiye’yi işaret ediyor. Kuraklık, sıcak dalgaları, yağış dengesizlikleri ve seller, Türkiye’nin de payına düşen tehlikeler arasında. Ormanlarımız yanıyor, göllerimiz ve nehirlerimiz kuruyor, tarım alanlarımız çölleşiyor. Binlerce türün, insanlar dahil, yaşam alanları hızla yok oluyor. Aşırı hava olayları, gıda ve suya erişim güvenliğimizi tehdit ediyor, ekonomik zarara ve toplumsal eşitsizliğin derinleşmesine neden oluyor.
Bunun sorumlusu fosil yakıt şirketleri ve onlara izin veren dünya devletleri. Şimdi fosil yakıtlar üzerinden zenginleşen ülkeler ve şirketler iklim krizini derinleştiren enerji politikalarından vazgeçmeli ve yeni fosil yakıt projeleri de dahil olmak üzere bütün faaliyetlerini hemen durdurmalı.
Bu yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP28’de dünya devletlerinin güçlü iklim kararları alması için mesajını yaz, dünya devletlerinin delegelerine birlikte iletelim.
Aşağıdaki olaylar (ve daha fazlası) bu yaz içinde gerçekleşti.
IPCC raporlarına göre bilimsel sonuçlara çok açık: İklim krizi, insan refahı ve gezegenin sağlığı için bir tehdit. Bu nedenle zaman kaybından küresel sera gazı emisyonlarını azaltmamız ve sıcaklık artışını 1,5 derece sınırlamamız gerekiyor.
İklim değişikliği, büyük miktarda fosil yakıt şirketleri ve onlara izin veren devletler neden oluyor.
Birlikte Güçlüyüz
Gökhan Ersoy
Greenpeace Akdeniz İklim Enerji Proje Sorumlusu
Temmuz 2023: Dünya Tarihindeki En Sıcak Ay
Temmuz 2023: Kayıtlara Geçmiş En Yüksek Deniz Sıcaklığı
Eskişehir Sarıcakaya 49,5 °C – Türkiye Rekoru
Kanada: Tarihinin En Kötü Yangın Sezonu
Yunanistan: Avrupa’da gerçekleşen En Büyük Yangın
Kazakistan Yangını: Ulusal Yas
İskoçya: Tarihinin En Büyük Yangınlarından Biri)
Slovenya Seli: Tarihinin En Büyük Afeti
Batı Virjinya Seli: OHAL
Hindistan Seli: Kırmızı Tahliye
Şili: 7 Ayrı Bölgede Sel, On Kırmızı Tahliye
İklim değişikliği fosil yakıt şirketleri ve onlara izin veren devletler körükleniyor.