GÜZEL ÜLKEMİZ!
Ülkemizde son 60 yıldan beri hep yasalardaki değişiklikler gündemde olmuş,(Anayasada değişiklik yapılması başı çekmiş defalarca yapılmış,medeni yasada değişiklik yapılması ,trafik yasasında,iş yasası,sendika yasası,grev lokavt yasası,bankalar yasası,sermaye piyasası kanunları,İmkb yasası,kaçakçılık yasası v.s)
Kanunların bu kadar sık değiştirilme ,isteği bence yasalar hazırlanırken çok fazla emek verilmeden eksiklikleri tam olarak ve uzun vadede uygulamada nasıl problemler yaratacağını bilmeden ve bu konuda toplumdaki gelişimin gerisinde kalarak,toplum sosyolojisini bilmeden hatta en önemlisi dünyadaki konjöktürü araştırmadan alel acele yapılan yasaların çok kısa zamanlarda yetersizliğinin su yüzüne çıkmasından kaynaklanmaktadır.
Ceza infaz yasası en az 15-20 defa değişmiş.9 defa genel af çıkarılmış.Medeni yasa içinde Boşanma hükümleri sık sık değişmiş,Borsa Yasası (İMKB) 1985 da çıkmış insanlar trilyonlarca (eski para) para batırmışlar, çünkü aracı kurumlarla ilgili maddeler (saklama mecburiyeti) yasayı aldığımız ülkeden bütün olarak alınmamış işe gelen maddeler alınmış diğerleri bırakılmış,birilerinin işine gelmemiş, neticede 10 yılda durum patlamış insanlar batmış hiç kimse zararlarını tazmin edememiştir.Halbuki bu durumda mağdur olan insanlarda hiç kusur yok ,tamamen kusur Devlette.
Borsada bir çok şirket batmış, devlet şirketlere el koymuş(Memsa,Yeşil A.Ş,İmar Bankası,abah Paz.A.Ş,Çukurova Elektrik,Muhtelif Bankalar,Ataç A.Ş,yüzlerce şirketler.
Acaba bunlar SPK Yasası gereği zamanında denetlendimi,sermayeleri yitirileceği önceden belli olduğunda gerekli TTK daki tedbirler alındımı.Bunların cevabı maalesef verilemiyor.
Ben inanmıyorum.Aracı kurumlar 1990 yılında çıktılar ama iki yıl içinde battılar.Daha sonra yasa değişti (Takas ve saklama) aradan 20 yıl geçti, arası kurum 2-3 tane.Demekki yasada bir eksiklik vardı..
İflas eden şirketlerin neredeyse % 90 kısmı, yönetimin gerekli ihtimamı ve basiretli tacir gibi davranmamasından ötürü batmıştır.% 5 hakkında Hileli İflas veya Taksirli iflastan dolayı dava açılmış 1-2 tane hariç çoğu 1-3 yıl arasında hüküm giymiş ancak cezaların tamamı ertelenmiş yani Mahkemelerden çıkan cezalar caydırıcı veya pişmanlık duyacak insanlarda bir iz bırakmamıştır.
Bir ara 1980 lerde Bankerlik yasası çıktı.10 yıl gitmedi tüm bankerler battı ve kaçtılar bir kişi hapse atıldı diğerleri kayboldu sonradan ortaya çıktılar.İnsanların paraları hepsi battı ve Bankerlik de kayboldu gitti.Amerika da ve İngiltere de bazı Avrupa ülkelerinde 200 yıldan beri Bankerlik var ve gayet düzgün işliyor.
Eskiden Kooperatifler birden çıktı, dağda,bayırda,her yerde ot biter gibi kuruluyordu 10 yıl gitmedi hepsi battı.Kimse paralarını alamadı.
Hep yasaların eksikliklerinden acelecilikten ve hatta kendi toplumunu tanımamaktan.
1990 öncesi boşanma davaları en erken 6-10 yıl arasında bitiyordu,anlaşmalı boşanma çıktı,süre kısaldı,kolaylaştı,mal ayrılığı çıktı.Ancak 2002 deki değişiklik dahi 15 yıl gitmedi şu anda boşanma davaları yine 6-10 yılda bitiyor.Kimse mutlu değil,200 TL çocuk nafakası almak için 3 yıl bekliyor insanlar.
Yine yukarıda kooperatiflerin batışından bahsettim şimdi kentsel dönüşüm yasasına göre inşaat işleri artmış ekonominin 15 yıldan beri lokomotifi inşaat sektörü iken son 3-5 yıldan beri inşaat mağdurları derneklerinin açıkladığına göre mağdurlar 350 Bin kişiyi geçmiş.Çünkü Müteahhitlerde bir teminat aranmadı hatta yasada ufakta olsa bir fren olduğu halde buna dahi riayet edilmedi.(güvence vermeden vatandaştan para toplanması suçtu)Bir yıl önce Müteahhitleri sınıflara ayırdılar ve sınıflarına göre teminat mecburiyeti acele getirdiler ancak atı alan Üsküdar ı geçtiler.
Yarım bırakılan ve ihtilaflı ülkemizde 250 Bin bina atıl duruyor.Hepsi mağdurlarla dolu.Devlet hem denetlememekle ve yasaları eksik çıkarmakla dolandırı cılığın önünü açtı ve alet oldu.Hiç kimseye ödeme yapmadı halbuki Devletin sosyal olması bunu gerektiriyordu.
Böyle bir yaşam.Ülkemizde ne koronolar var bazen kovit 19 affedilir bile.
Kalın sağlıcakla
Av.Talat GÜNEŞ