Sürekli psikososyal stres altında kaldığınızı biliyor muydunuz?
Sosyal medyadan, bulunduğunuz şehirden ve hatta arkadaş ortamınızdan gelen uyaranların sizde hiç bir şeye yetişemeyeceğinizin endişesini yaratıp sessiz fakat güçlü bir talep içinde olduğunun farkında mısınız? Stres altında sürekli kalmak neler yaratabilir? Vücudunuz strese nasıl yanıt veriyor?
Çoğu insan depresyon hastası olmadığı halde tatminsizlik, mutsuzluk ve yetersizlik şikayetleri içinde, bunlardan birini bile güçlü şekilde hissetmeye başladıysanız, zihinselin yanısıra fiziksel olarak da etkileri başlamış demektir; örneğin, bağırsak bozuklukları (Kabız veya ishal ya da karında şişkinlik). Fiziksel durumlar psikolojik sorunlardan doğabilir.
Ayrıca, eğer çoğu zaman konsantrasyon sorunundan kaynaklanan nedenlerle işe yoğunlaşamama, dikkatsizlik, iş süreçlerindeki durumları hızlı algılayamama, motivasyon eksikliği gibi nedenlerle yeterince verimli çalışamamaktan şikayetçiyseniz, Zeynep Eylem Şenkal’ın çıkaracağı zihinsel ve fiziksel çalışmalar ile dikkat, hafıza, hızlı algılama ve motivasyon gibi iş verimliliklerini etkileyen faktörlerde olumlu katkılar yaparak iş verimliliğini arttırıp, çeşitli hatalardan kaynaklanan iş kayıplarını da önlemeye yardımcı olabilir.
Modern çağda insanoğlu doğal yaşamdan giderek uzaklaştıkça bu kopuş onu birçok kronik hastalığın pençesine düşürmüştür. Yanlış yiyecek seçimleri, çevresel maruziyetler (tarım ilaçları, parfüm, deterjan vb. kimyasallar gibi), hareketsiz yaşam, uyku düzeni, stres faktörleri gibi kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları çağımızın insanında bütün bu hastalıklara ortam yaratmaktadır. İşte bu noktada fonksiyonel tıp yeni bir tıp pratiği olarak kişiyi bütün bu faktörlerle birlikte bütünsel olarak değerlendirip, kişiye özel tıbbi bir yaklaşım sunmaktadır.
Stresin hormon metabolizmasını bozarak insülin direncinden, depresyona, kaygı bozukluğundan bağışıklığın zayıflamasına kadar birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Yine benzer şekilde bağırsak flora dengesinin negatif yöne kayması otoimmun tiroid hastalıklarından hafıza problemlerine kadar geniş yelpazede birçok hastalığa yol açabilmektedir. Bu nedenle tüm bu çözümsüz gibi görünen kronik sorunlar ve yakınmalara bütüncül bakabilmek ve hepsini sistemin ayrı birer hastalığı olarak değil metabolik süreçlerdeki fonksiyon bozulmasının birer yansımaları olarak değerlendirmek daha akılcı bir yaklaşım olacaktır. İşte fonksiyonel tıp bize tam da bu yaklaşımı sunar.
Bu yaklaşım, kişinin kendini iyileştirme gücünü ortaya çıkarmasına yardım eder. Yiyecek seçimlerinden fitoterapötik desteklere, uyku düzenlemesinden stres yönetimine kadar birçok alana dokunup kişinin kendi sağlığının kontrolünü elinde tutmasını sağlayan uzun soluklu bir sağlık yönetimi sürecidir.
Bu sayede daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürmek ve kronik hastalıklardan kurtulmak olasıdır. Çok eski çağlardan beri insanoğlu doğanın iyileştirici gücünden faydalanmış, bitkisel tedavi yöntemlerini hastalıkları iyileştirmek ve hastalıklardan korunmak için kullanmıştır. Fonksiyonel tıp pratiğinde de bitkisel destek ürünler tedavinin önemli bir bölümünü oluşturur.
Sporcu psikoloğu Zeynep Eylem Şenkal danışanlarına aynı zamanda Fonksiyonel Tıp Klinisyeni ve Fitoterapist Dr. Burcu Doğan konsültasyonu ile bir sağlık danışmanlığı hizmeti de sunarak kişinin hem fiziksel hem zihinsel yönden en sağlıklı duruma gelmesini hedeflemekte, bu programla kişinin beslenme şeklinden kullanılan destek ürünlerine kadar her konuda uzun soluklu ve doğru alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olmaya devam etmektedir.
BEYİN PERFORMANS ARTTIRMA ÇALIŞMALARININ FAYDALARI
GENEL ETKİLERİ
Duygusal stresi azaltma
Fiziksel rahatlama
Konsantrasyonda gelişim
Hafıza ve öğrenme kapasitesini artırma
Zihinsel ve fiziksel performansta gelişim
Hata yapma oranını azaltma
Özgüvende artış
Birbirinden bağımsız iş yapabilme yeteneği
SPORDA FAYDALARI
Baskı altında çabuk ve doğru karar verme becerisini geliştirir.
Konsantrasyonu geliştirir.
Ritmi geliştirir
Koordinasyonu geliştirir
Stresi yönetimi becerisini geliştirir
Görsel algı ve dikkat becerisini geliştirir
Öz güven geliştirir.
Daha az enerji ve eforla daha iyi performans
El ve ayak becerilerinde artış
Dengenin gelişimi
Mekansal farkındalık ve uyumda artış
Becerileri daha az düzeltme ihtiyacı
Hareket ve performansta hızlanma
Hata yapma oranında gözle görülür azalma
OKULDA FAYDALARI
Bir görevden diğerine hızlı değişim sağlayabilme
Problemlere daha kolay çözüm bulma
Sınavlarda soruları daha kolay anlama ve çözme
Öğrenme yeteneğinde gelişim
Okuma ve yazma yeteneğinde artış
Farklı bilgileri birarada algılama ve uyarlamada artış
Konsantrasyon gelişimi
Depo bilgiye daha hızlı ulaşabilme
İŞ HAYATINDA FAYDALARI
Dikkat dağıtan telefon görüşmelerinden sonra işe hızlı geri dönme
İş toplantılarının daha iyi anlaşılması
Daha iyi bir kariyer planlayabilme
Önemli görüşmelerde daha hızlı not alabilme
İleri görüşlülükte artış
Metin yazma daha hızlı ve az hata ile daha başarılı
Görsel algı ve dikkatte gelişim
İş hedeflerine daha çabuk ve daha etkili bir biçimde ulaşma