Pandemi günlerinde evde yapılacaklar listesi
Tüm dünyada yaşanan coronavirüs salgını sebebiyle sosyal uzaklığın sağlanıp, hastalığın daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla alınan devlet kararları sebebiyle uzunca süredir evlerimizdeyiz. Tabi insanın doğasına ters bu durum, çoğu insanda stres yaratmaya başladı. Görüyoruz ki yaşam biçimlerimiz kökten değişime uğradı. Artık evimizden bilgisayar veya akıllı telefonlarımız vesilesiyle çalışmaya, eğitim görmeye ve sosyalleşmeye başladık. Teknolojiyi takip etmeyenler bile artık zorunlu bu duruma uyumlanmak durumunda kaldı. En azından artık bir çok kişi telefonunun görüntülü konuşma özelliğini kullanmaya başladı.
Peki bu evde kalma koşullarında nasıl aktif ve sağlıklı kalabiliriz?
- Günlük bir rutin belirleyin: Her gün aynı saatte kalkın, kişisel hijyeninizi yaptıktan sonra, her gün aynı saatte kahvaltı, çalışıyorsanız işinizi, arada öğle yemeği ve işinizi bitirince, aile ile sosyalleşme ve sonra arkadaşlar ile telefonlaşma, aile ile bir oyun veya film seyretme ve kendinize ayıracağınız bir saatlik bir zaman belirlemelisiniz. Her gün yapılacak bir rutin belirlemek, zihni sağlıklı tutmak için yapılacak en iyi şeydir.
Evinizi havalandırın: Temiz hava insan yaşamı için çok önemlidir. Bu sebeple sağlığınız için evinizin tüm pencerelerini açıp temiz havanın içeri dolmasını sağlayın. Eğer evinizin balkonu varsa, orada oturun, mümkünse evin etrafında açık havada yürüyün.
- Zihninizi aktif tutun:Vücut ve zihin birbirini etkiler, fiziksel olarak aktif haliniz, zihni de sağlıklı tutar aynı zamanda, zihinsel beceri gerektiren oyunlar, satranç, sudoku veya bulmaca çözmek zihni meşgul etmenizi sağlayacaktır. Bu da evde kaldığınız süre içinde sıkılmanızı engelleyecektir.
- Günlük belirlediğiniz işleri o gün bitirin: Kişinin günlük hedefinin olması, onu motive edecektir. Bunlar tüm evi düzenlemek, temizlik yapmak, el becerileri gereken işlere girişmek, esasında uzun süredir yapmak isteyip de yapamadığınız işleri yapabilirsiniz. Hayat bu kadar yavaşlamışken bundan daha doğru zaman olamaz öyle değil mi?
- Evden kalmanın olumlu yanlarını da fark edin: Çoğu kişi tecrit hayatının o kadar olumsuz taraflarına odaklanmış durumdaki pozitif gelişen durumları görmesi çok zor hale gelmiş durumdadır. Şöyle ki, evvelden toplu taşıma araçlarını yollarda beklemek, tıklım tıkış trafikte yol yapmak, bir yerlere yetişme stresi yaşamaktan artık kurtulduk. Tüm iş toplantılarımızı yapabilmek için çayımızı ya da kahvemizi mutfaktan alıp çalışma masamıza geçmemiz artık yeterli. Çocukları servise yetiştirmek veya okula bırakmak ya da okuldan alma derdi kalmadı. Bunlar için de ekstra yol parası, dışarda yemek parası, içecek parası ödemek zorunda da değiliz. Ayrıca kadınlar bilir, nerdeyse kuaför masrafı, kıyafet derdi diye bir şey de kalmadı diyebiliriz.
- Olumsuz haberleri dinlemeyin: Sürekli televizyonunuz açık bir halde sabahtan geceye kadar haber kanallarını seyrettiğinizde vücudunuzda kortizol yani stres hormonunu salınımını sürekli hale getiriyorsunuz demektir. Bu sebeple haber dinleme sürelerini sınırlandırırsanız, sağlığınız, immün sisteminiz için iyi olacaktır. Buna sosyal medyada geçirdiğiniz zaman da dahil. Günde iki kere sosyal medyaya girmeniz sosyalleşmeniz için yeterli bir süredir.
- 5 dakika nefes egzersizi yapın: Gün içinde beş dakikanızı yere uzanıp veya oturur pozisyonda derin uzun nefes alıp, derin uzun nefes verin, bu durum belli bir süre sonra bedenizin alkali hale gelmesini sağlayacaktır. Bu da immün sisteminizi güçlendirip, zihinsel açıdan da rahatlamanızı sağlayacaktır. Nefes egzersizi yaparken doğa sesleri ile harmanlanmış meditasyon müziği dinleyin. Müziğin de terapötik gücünden faydalanabilirsiniz.
- İyilik yapın: İyilik yapmak seçim değildir, biz insanoğlu birbirimize karşı iyi olmak zorundayız, tarih boyunca iyilik vesilesiyle varlığımızı sürdürebilmişiz. Birinin iyi olması sizin de iyi olmanız anlamına gelir ki bunu yaşadığımız şu son günlerdeki pandemi sayesinde anladık. Evde kalmak zorunlu iken nasıl başkalarına iyilik yapabilirim diyorsanız, fakir ailelere yiyecek bağışında bulunabilirsiniz. 65 yaş üstü sokağa çıkamayan yaşlı insanların alışverişini, ihtiyaçlarını onlar için yapabilirsiniz.
Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa bana,
zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden veya
Instagram adresi @psikologeylemsenkal
Zeynep Eylem Şenkal
Psikolog “Uzman spor psikoloğu”