Turşu bir çok açıdan sağlıklı bir yiyecektir. Mide ve bağırsak sorunları ve özellikle de hazımsızlık şikayetleri olanlar için sebze ve salatalık gibi yiyeceklerden yapılan turşuyu tüketmelerinde fayda vardır. Bu besinlerde bulunan yüksek orandaki diyet lifleri, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını teşvik eder.
Lahana turşusu kış aylarının gözdesidir. Zayıflatıcı özelliği ile bilinen lahana, turşusuyla da metabolizmanın hızlandırıyor. Metabolizmayı hızlandırdığı için de kilo verdiriyor. Kansere, kalp ve sinir sistemi ile damar tıkanıklıklarına karşı etkili.
Acı frenk biberi kış aylarının müzmin hastalığı olan grip, nezle ve soğuk algınlığına birebirdir. Prostat kanserini önleyici özelliği bulunan acı biber turşusunu mide rahatsızlığı olanların kesinlikle tüketmemesi gerekiyor. Acı Frenk biberi metabolizmayı çalıştırdığı için zayıflamada da yardımcı bir aktör konumunda.
Sarmısak tek başına bir ecza deposu. Elma sirkesi ile yapılan sarımsak turşusu karanlıkta saklanarak bekletiliyor ve yemekten yarım saat önce tüketiliyor. Sarımsak turşusunun faydalarının başında metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi merkezini uyararak doyma hisse vermesi var. Bu sebeple kilo vermek için ideal. Gripten koruyan sarımsak turşusu, insülin dengesizliğini yok eder, ağız içinde oluşan aft, apse ve yaraları iyileştirir.
Doğal antibotik özelliği bulunan sarımsak, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolu ve vajinal enfeksiyonları tamamen kurutur. Cildi tazeleme etkisi olan sarımsak turşusu, kadınların kabusu olan akne oluşumunu da yok eder. Kan akışını hızlandıran sarımsak turşusunun en önemli faydası ise akciğerlerde oluşan enfeksiyonları yok etmede son derece etkili olmasıdır. Enerji verdiğini ve yağ yakımını hızlandırdığını da sarımsak turşusunun faydalar listesine ekleyebilirsiniz.
Alyuvarların oluşmasında rol oynayan kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler. Kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.
Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir. Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır. Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur. Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir. Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır. Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir. Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar.
Diğer yandan turşu yapımında kullanılan sebzeler genellikle antioksidan bakımından son derece zengin gıdalar oldukları için kanser yapıcılar olarak ta adlandırılan serbest radikaller i yok eden ve dolayısıyla kanseri önleyen özelliklere sahiptirler ve bu kanser önleyici fayda, turşuya da geçmektedir.
Turşu ve turşu suyu magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko gibi insan bedeninin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi için gerekli olan mineralleri ve elementleri bünyesinde bolca barındırır. Doktorların sağlıklı bir yaşam amacıyla günlük ortalama 3-5 porsiyon sebze ve meyve tüketmemizi önerdiklerini hatırlayalım. Bu durumda bunun bir kısmını en azından turşu tüketerek karşılayabiliriz. Bağışıklık kuvvetlendirmek için son derece faydalı olan turşu, içerdiği düşük kalori miktarı ile de zayıflama diyetleri nde kullanılmasını tavsiye ettiğimiz bir besindir.
Halk arasında bunama olarak ta bilinen Alzheimer hastalığına bitkisel çözüm amacıyla turşu tüketmeyi doktorlar tavsiye ediyolar. Turşuda buluan sarımsakta bulunan bir takım flavonidler isimli bitkisel kimyasallar, insanların yaşlılık döneminde alzheimer hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde bertaraf ediyor. Buna ek olarak reflü ve kabızlık gibi yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen yiyecekler arasında turşu ön plana çıkıyor.
Fermente edilmiş sirke, turşunun ham maddesi olup aynı zamanda sindirim sistemindeki zararlı mikropları kontrol altına alan faydalı bir takım bakterileri ihtiva eder. Turşunun mayalanma sürecinde üretilen laktik asit, tansiyonu düşürür ve kan dolaşımını teşvik ederek damar açıcı etki gösterir. Buna ilave olarak şeker hastaları (diyabetliler) için de faydalı bir besin maddesi olarak bilinir.
Turşuda kullanılan sebzeler ve elbette sirke, sindirime iyi gelir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, idrar yolları hastalıklarını tedavi eder, ve bağırsaklarda bakteri oluşumuna mani olur. Buna mide mikrobu denilen ve ülsere neden olan helikobakter bakterileri de dahildir.