Sokağın pisliği salonlarımıza giriyor.
Özellikle teknik adamların Voleybol Federasyonu’nun “Kıyafet Kuralı”na uymaması salonlarda göze hoş gelmeyen görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Sağlıkta çok önemli olan “Hijyen” ortadan kalkıyor.
Sokak ayakkabıları ile takımlarına koçluk yapan antrenörlere şimdi de sokakta giydikleri kotlarla sahaya çıkan teknik adamlar olduğunu görüyoruz. Bu durumda sporcuların sağlıkları tehlikeye giriyor.
Voleybol Federasyonu’nun kıyafet bölümünde “teknik heyetin kıyafeti aynı olacak” diye yazıyor. Oysa sokaktan salona kirli ve moda (yırtık) kotlarla gelen kenar yönetimdekilerin giysileri birbirini tutmuyor. Bugüne kadar hiçbir yönetici bu konuda aykırı davrananları uyarmadı, ceza vermedi.
Bu arada bir teknik adamın ve yardımcılarının nasıl giyineceğini bilenler de yok değil. Spor ayakkabı, alt-üst eşofman giyenlerin sayısı da az değil. Bunların tribünden de görüntüleri beğeni ile izleniyor.
Kendinden çok şeyler beklenen ve federasyon başkanlığına gelişi kısa zaman önce olan Akif Üstündağ’ın bu tür olumsuz görüntülere “dur” demesi bekleniyor.
HİJYEN NEDİR, NE ÖNEMİ VARDIR?
Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.
Her insan kendi temizliğinden sorumludur. Çocuk yaşlarda anne, baba veya öğretmenler tarafından çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Örneğin; tuvaletten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerin yıkanması bir alışkanlık olmalıdır. Her gün yapılan işler arasında banyo yapma bir başka temizlik uygulamasıdır.
Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.
Su ve sabun olmadan temizlikten bahsetmek olası değildir. Gelişmiş toplumlarda kişisel temizlikte en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelmektedir. Bunun yanı sıra banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası ilk akla gelen temizlik araçlarıdır. Bunların tümü başkalarıyla paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarıdır.
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.