Koç Topluluğu’nun önemli ismi Ali Koç’un “Sorun kapitalizmde” sözleri Türkiye’de büyük yankı uyandırırken, Eczacıbaşı Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da “Kapitalizm istenen sonuçları veremedi” dedi.
“Zengin-fakir uçurumu kronikleşiyor” diyen Bülent Eczacıbaşı, karamsar bir geleceğe karşı, herkesin değişmek zorunda olduğunu kaydetti. Ali Koç’un kapitalizm eleştirisine katılan Eczacıbaşı, kapitalizmin insanlık için istenen sonucu vermediğini söyledi.
KalDer ile TÜSİAD Başkanı olduğu dönemde, 1992 yılında tanıştığını ifade eden Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise yaptığı konuşmada, EFQM Modeli’nin şirketler üzerindeki etkisine değindi. Eczacıbaşı, “KalDer İş Mükemmelliği Modeli ile vizyon ve başarma azmini iş hayatımıza yansıtmanın aracı oldu. Kuruluşlarımızda başlattığımız dönüşüm çabalarına yol gösterdi. Model ortak bir dil yarattı ve bu dili kullanarak mükemmellik arayışını kültürlerimize işledik. Bir resmin bütününü görmenin ne kadar önemli olduğunu model sayesinde öğrendik” dedi. Eczacıbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İş Mükemmelliği Modeli’nin öğrettiği en değerli yaklaşımlardan birisinin de modelin yarısı olarak kurgulanan sonuçları önemsemek ve ölçmek. 25 yıl sonra bugünlerde iyice farkediyoruz ki, doğal kaynaklarımızı, sonuçlarını hiç hesaplamadan, tüketmişiz. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ölçüsüzce kirletmişiz. Eğer kasım ayının sonunda yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde, dünyadaki karbon salınımını, sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutacak şekilde sınırlayamazsak, yaşadığımız felaketlerin büyüyerek devam etmesi kaçınılmaz görünüyor. Dünyamızı yaşanabilir bir yer haline getirebilmek için iş dünyasının girişim gücünden nasıl yararlanabiliriz?
Faaliyetlerimizin toplum ve özellikle doğa için yarattığı sonuçları nasıl etkin bir şekilde ölçülebilir hale getirebiliriz? İş dünyasında “kalite kavramı” etrafında yarattığımız sahiplenmeyi, “sürdürülebilir bir gelecek yaratmak” için nasıl sağlayabiliriz? Günümüzün can yakıcı sorularının bunlar olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç odaklı olmak, sonuçları ölçmek, “iş mükemmeliği modeli”nin bizlere kazandırdığı önemli değerlerden sadece birisi”.
Bülent Eczacıbaşı, (d. 1949), ilaç, yapı malzemeleri ve tüketim ürünleri gibi çeşitli alanlarda yatırımları bulunan Eczacıbaşı Holding A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Alman Lisesi’ni bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Londra Üniversitesi’nde sürdürdü ve ABD’de Massachusetts Institute of Technology’den kimya mühendisliği dalında master derecesi aldı.
Çalışma yaşamına 1974 yılında Eczacıbaşı Holding’de başlayan Bülent Eczacıbaşı, topluluğun çeşitli kuruluşlarında yönetim görevlerinde bulundu. 1991-93 yıllarında TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanlığı, 1997-2001 yıllarında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı, 1993-97 yıllarında ise TESEV (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2000-2008 yıllarında İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Halen Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Bülent Eczacıbaşı, TÜSİAD’ın Onursal Başkanı, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın Onursal Başkanı ve İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni bünyesinde bulunduran İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı, İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT-European Round Table of Industrialists) üyesidir.
Eczacıbaşı ayrıca, TESEV Yüksek Danışma Kurulu’nda, Harvard Kennedy School Danışma Kurulu’nda ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu’nda yer almaktadır.
Bülent Eczacıbaşı evli ve iki çocuk sahibidir.
1,7 milyar dolarlık şahsi serveti ile Türkiye’nin 13. zenginidir